Το σχέδιο Paths of memory είναι δραστηριότητα στο πλαίσιο της Key Action 125 σχέδια εθελοντισμού. Οργανώθηκε και υλοποιήθηκε από τη Φιλοξενία Διαπολιτισμική Περιβαλλοντική Οργάνωση. Οι νέοι που πήραν μέρος στις δραστηριότητες είχαν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με την πολυπολιτισμικότητα, την ευρωπαϊκή κληρονομιά και ιστορία, και την προστασία του περιβάλλοντος.
Ποιοι συμμετείχαν
Η δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε στο Κρυονέρι Κορινθίας. Συμμετείχαν 28 νέοι από Ιταλία, Σλοβακία, Ισπανία, Φινλανδία, Λουξεμβούργο, Γερμανία και Ισραήλ.
Οι συμμετέχοντες ήταν νέοι με λιγότερες ευκαιρίες, γεωγραφικές, οικονομικές και κοινωνικές, και χωρίστηκαν σε 2 ομάδες εθελοντών. Η επιλογή τους έγινε σύμφωνα με αυτά τα χαρακτηριστικά τους και το ενδιαφέρον που είχαν δείξει στο παρελθόν για ζητήματα που σχετίζονται με τις θεματικές του σχεδίου, όπως περιβάλλον, πολιτισμός και ιστορία.
Το σχέδιο χωρίστηκε σε 2 χρονικές περιόδους. Η πρώτη ενότητα των δραστηριοτήτων έγινε από τον Μάιο έως και τον Ιούνιο 2019, και η δεύτερη τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους.
Στόχοι της δραστηριότητας
Βασικός στόχος της δραστηριότητας Paths of memory ήταν να προωθήσει την αειφορία στον τουρισμό και οι νέοι να αποκτήσουν ικανότητες για να οργανώσουν έναν τρόπο ζωής που σέβεται το περιβάλλον με την καλλιέργεια της επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης.
Επίσης, στόχοι της δραστηριότητας ήταν οι εθελοντές να:
- Αποκτήσουν ικανότητες για να χτίζουν μονοπάτια.
- Γνωρίσουν στιγμές της σύγχρονης ιστορίας, όπως το Ολοκαύτωμα και την τύχη της εβραϊκής κοινότητας στην Ελλάδα στον δεύτερο παγκόσμιο.
- Κατανοήσουν τη σημασία ενός οικολογικού τρόπου ζωής.
- Καλλιεργήσουν τις δημιουργικές ικανότητες και την περιβαλλοντική συνείδησή τους.
Περιεχόμενο της δραστηριότητας
Η δραστηριότητα βασίστηκε σε πραγματικά γεγονότα και την ιστορία της περιοχής του Κρυονερίου Κορινθίας το 1943. Η ανάδειξη ιστορικών γεγονότων, η βία και οι αρνητικές συνέπειες του πολέμου αναδείχθηκαν μέσα από τις ενέργειες των εθελοντών.
Υλοποιήθηκε μέσα από δράσεις σε έγιναν κοντά στη φύση και με την αξιοποίηση υλικών, όπως ξύλα και πέτρες, που πήραν διαφορετική μορφή ζωής.
Αντίκτυπος της δραστηριότητας
Η δραστηριότητα είχε πολλαπλό αντίκτυπο στους εθελοντές, τους νέους της περιοχής, τους συμμετέχοντες φορείς, και την τοπική και διεθνή κοινωνία.
Οι εθελοντές, ανάμεσα σε πολλές δεξιότητες που απέκτησαν, κατάλαβαν την αξία της κοινής μνήμης και του σεβασμού προς τους άλλους, γνώρισαν ιστορικές στιγμές και πρόσωπα που τις έζησαν και ανέπτυξαν ικανότητες σχετικά με τη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον του.
Τον αντίκτυπο περιγράφουν οι ίδιοι με τα δικά τους λόγια:
- «Εμπλούτισα τη μητρική γλώσσα μου ενώ έκανα τη μετάφραση εκκλησιαστικού κειμένου στα Εβραϊκά.».
- «Έμαθα πώς να χρησιμοποιώ εργαλεία για να δουλεύω τη γη, πώς να σέβομαι τη φύση όταν την αξιοποιώ, και κατανόησα πώς μπορούμε να πάρουμε στοιχεία από τη φύση χωρίς να την καταστρέψουμε.».
- «Έμαθα να έχω μεγαλύτερη υπομονή μπροστά σε νέες καταστάσεις, να ακούω διαφορετικές απόψεις και να σκέφτομαι πώς να βρω, κάθε φορά, την κατάλληλη λύση.».
Στη δραστηριότητα κατέθεσε την προσωπική εμπειρία της η κ. Rivka που κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου η ίδια και η οικογένειά της κρύφτηκαν στη σπηλιά για να γλιτώσουν.
Τέλος, αντίκτυπος υπήρξε και για την τοπική και διεθνή κοινωνία, καθώς η ιστορία της κ. Rivka έγινε γνωστή και ο δρόμος για το μονοπάτι που έσωσε τη ζωή της άνοιξε κυριολεκτικά και μεταφορικά.