‘Come Out & Play!’
ΚΑ1 Ανταλλαγή Νέων Erasmus+ Youth
Φορέας: Youthnet Hellas (Δίκτυο Νέων Ελλάδας)
Το σχέδιο “Come Out & Play!” υλοποιήθηκε στην Έδεσσα από το Youthnet Hellas και είχε ως κύριο σκοπό να υποδείξει τη σημασία των υπαίθριων δραστηριοτήτων και παιχνιδιών, ως μέσο καταπολέμησης του εθισμού των νέων στο διαδίκτυο και του φαινόμενου της “videophilia”. Αυτό επιτεύχθηκε με έναν πολύ διασκεδαστικό, συμμετοχικό και μαθησιακό τρόπο.
Στο Πρόγραμμα Ανταλλαγής που διήρκεσε 8 μέρες (29.07.15 – 05.08.15) συμμετείχαν 31 Νέοι, ηλικίας 18-30 ετών, μαζί με τους αρχηγούς των ομάδων, από 7 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ιταλία, Ρουμανία, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Βουλγαρία, Ελλάδα), με αντικείμενο ενασχόλησης τον εθισμό στο διαδίκτυο και τους υγιεινούς τρόπους διαβίωσης και συμπεριφοράς.
Η υλοποίηση του σχεδίου βασίστηκε στα «παιχνίδια δρόμου» (street games) που παίζονται ή παίζονταν σε κάθε χώρα, συχνά από τις παλαιότερες γενιές. Οι συμμετέχοντες νέοι από κάθε χώρα άφησαν τους υπολογιστές και τα κινητά στην άκρη και έπαιξαν με τους υπόλοιπους και με άτομα της τοπικής κοινωνίας.
Παρουσίασαν τα υπαίθρια παιχνίδια που παίζονται σε κάθε χώρα, δοκίμασαν να τα παίξουν με τους υπολοίπους, συνεργάστηκαν μεταξύ τους, αθλήθηκαν και ψυχαγωγήθηκαν.
Μετά τα παιχνίδια ακολουθούσαν συζητήσεις και εργαστήρια, κατά τα οποία αποτυπώνονταν οι εντυπώσεις από την εμπειρία των υπαίθριων δραστηριοτήτων, εξετάζονταν τα θέματα του εθισμού στο διαδίκτυο και στους υπολογιστές και αναλυόταν η σημασία των υγιεινών τρόπων διαβίωσης και συμπεριφοράς.
Όλες οι δραστηριότητες και τα εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της μη τυπικής και άτυπης μάθησης.
Ορισμένοι σημαντικά αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν μέσω της υλοποίησης του προγράμματος ανταλλαγής είναι τα εξής:
- Ενθάρρυνση υπαίθριων δραστηριοτήτων ως μέσο προώθησης υγιών συμπεριφορών και τρόπων ζωής και ως μέσο ενίσχυσης της ψυχικής, πνευματικής και σωματικής υγείας των νέων.
- Η διαπολιτισμική μάθηση και η εξερεύνηση στοιχείων της κουλτούρας και της πολιτισμικής ταυτότητας των συμμετεχόντων και κατ’ επέκταση των χωρών τους μέσω των παιχνιδιών δρόμου του χθες και του σήμερα.
- Η διαγενεακή προσέγγιση των νέων με τους μεγαλύτερους σε ηλικία.
- Η καλλιέργεια κοινωνικών, ατομικών, ομαδικών δεξιοτήτων και η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησης των συμμετεχόντων.
- Η ένταξη και η ενεργητική συμμετοχή ατόμων με μειωμένες ευκαιρίες στο πρόγραμμα.
- Η ευαισθητοποίηση και η απόκτηση γνώσης για τις παρενέργειες των μοντέρνων τεχνολογικών μέσων, τους κινδύνους που κρύβει η υπερβολική ενασχόληση με το διαδίκτυο και για το φαινόμενο της “videophilia”.
Επιπλέον, η ομάδα των συμμετεχόντων δημιούργησε Εγχειρίδιο, στο οποίο περιέχεται κατάλογος με όλα τα υπαίθρια παιχνίδια των διαφόρων χωρών που δοκιμάστηκαν κατά τη διάρκεια του project, με περιγραφή και αναλυτικές οδηγίες για το πώς παίζονται. Ταυτόχρονα, δημιουργήθηκε Μίνι Ταινία με βιντεοσκοπημένο υλικό από τις στιγμές που οι συμμετέχοντες έπαιζαν τα παιχνίδια των διαφόρων χωρών, με συμμετοχή και ατόμων της τοπικής κοινωνίας. Όλο το υλικό αυτό που δημιουργήθηκε έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του προγράμματος και στις ιστοσελίδες των εταίρων οργανισμών και διατίθεται ελεύθερα στο κοινό για αξιοποίηση.
Το πρόγραμμα ανταλλαγής είχε πολλαπλά οφέλη για τους συμμετέχοντες, με σημαντικότερα από αυτά να είναι ότι εφοδιάστηκαν με χρήσιμες και αναλυτικές γνώσεις για τους κινδύνους που διατρέχουν από το διαδίκτυο και για το φαινόμενο της “videophilia”, ότι εκτίμησαν την αξία και τα ευεργετικά αποτελέσματα των υπαίθριων δραστηριοτήτων και των υγιεινών τρόπων ζωής, ενισχύθηκε η διαπολιτισμική μάθηση και κατανόησή τους και ανέπτυξαν χρήσιμες δεξιότητες. Το σχέδιο αυτό έδωσε ακόμα την ευκαιρία ένταξης και συμμετοχής σε πολλά άτομα με μειωμένες ευκαιρίες και τα οφέλη του μπορούν να θεωρηθούν μακροπρόθεσμα και πολλαπλάσια, καθώς προέκυψε πλούσιο παραδοτέο υλικό από την υλοποίησή του, εντάχθηκε και συμμετείχε μεγάλο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας και δόθηκε μεγάλη έμφαση στη διάδοση και διάχυση των αποτελεσμάτων. Το πρόγραμμα ανταλλαγής έλαβε πολλαπλή δημοσιότητα και ιδιαίτερα θετικά σχόλια και εκατοντάδες άτομα παρακολούθησαν τη μίνι ταινία του προγράμματος.