Τίτλος σχεδίου: Preventing Extremism through Youth Engagement
Όνομα φορέα: Youth Horizons
Το σχέδιο “Preventing Extremism through Youth Engagement” υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ / Youth και συγκεκριμένα ανήκει στη Βασική Δράση 1, «Ανταλλαγές Νέων». Στο σχέδιο συμμετείχαν 32 νέοι από 4 χώρες Ελλάδα, Αρμενία, Γεωργία και Τουρκία, οι οποίοι ενδυναμώθηκαν και εξοπλίστηκαν με γνώσεις για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού και της ριζοσπαστικοποίησης.
Περιεχόμενο σχεδίου
Ο βίαιος εξτρεμισμός και η ριζοσπαστικοποίηση είναι άρνηση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δυστυχώς, στην Ευρώπη και πέραν αυτής, ένας αυξανόμενος αριθμός νέων παρασύρεται σε εξτρεμιστικά κινήματα στην αναζήτηση της ταυτότητας και μιας ουσιαστικής θέσης στην κοινωνία. Τα βαθιά αισθήματα αδικίας και απογοήτευσης για τον κοινωνικό τους αποκλεισμό είναι μεταξύ των βασικών αιτιών που συμβάλλουν στην ευάλωτη θέση των νέων και αυξάνουν την προθυμία τους να προσχωρήσουν σε εξτρεμιστικές, μερικές φορές βίαιες ομάδες, που τους προσφέρουν έναν κοινωνικό σκοπό.
Στόχοι σχεδίου
Ο κύριος στόχος αυτής της Ανταλλαγής Νέων ήταν να δημιουργήσει μια πλατφόρμα όπου οι νέοι θα απομυθοποιούσαν τις έννοιες της ριζοσπαστικοποίησης και του εξτρεμισμού, θα αποκτούσαν μεγαλύτερη επίγνωση των διαδικασιών και των κινδύνων που οδηγούν σε ριζοσπαστικοποίηση και εξτρεμισμό και θα εξουσιοδοτούνταν να συμμετέχουν σε προσπάθειες κατά του εξτρεμισμού και της αποριζοσπαστικοποίησης τόσο ατομικά όσο και συλλογικά εντός των τοπικών τους κοινοτήτων και μεταξύ των κοινοτήτων προσφύγων και μεταναστών ειδικότερα.
Ένα ταξίδι: 2 στάδια!
Το πρώτο στάδιο ήταν η Ανταλλαγή Νέων που πραγματοποιήθηκε στην Αρμενία (1-10 Αυγούστου 2021), όπου οι συμμετέχοντες διερεύνησαν το θέμα, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες του. Μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου σταδίου οι συμμετέχοντες έκαναν έρευνα και παρατήρηση στις τοπικές τους κοινότητες, για να βρουν χρήσιμες γνώσεις και ευκαιρίες για την καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης και του εξτρεμισμού.
Το δεύτερο στάδιο ήταν η Ανταλλαγή Νέων που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα (16-23 Οκτωβρίου 2021), η οποία συγκέντρωσε ιδέες, μάθηση, εμπνεύσεις και εμπειρίες συμμετεχόντων από τις τοπικές τους κοινότητες και τις μετέφερε σε συγκεκριμένα ποιοτικά προγράμματα για τη νεολαία για την αποριζοσπαστικοποίηση και την καταπολέμηση του εξτρεμισμού.
Αντίκτυπος σχεδίου
Αντίκτυπος του πρώτου σταδίου: Ανταλλαγή Νέων στο Ερεβάν, Αρμενία (1-10 Αυγούστου 2021)
• Διερεύνηση της έννοιας της ριζοσπαστικοποίησης και του εξτρεμισμού μεταξύ των νέων
• Διερεύνηση των βαθύτερων αιτιών της ριζοσπαστικοποίησης και του εξτρεμισμού
• Ανάλυση της τρέχουσας κατάστασης και των κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι νέοι σήμερα, ιδιαίτερα οι νέοι μεταξύ των προσφύγων / αιτούντων άσυλο και των μεταναστών
• Διερεύνηση των κοινών ευρωπαϊκών αξιών, της ανεκτικότητας, του πλουραλισμού, της μη διάκρισης, της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας και πώς οι νέοι θα μπορούσαν να τις αγκαλιάσουν και να τις προωθήσουν στις τοπικές τους κοινότητες.
• Αποφασίστηκαν θέματα και μέθοδοι της δραστηριότητας «Ανταλλαγών Νέων» στην Ελλάδα
• Σχηματίστηκαν ομάδες από συμμετέχοντες για να κάνουν έρευνα και παρατήρηση στις τοπικές τους κοινότητες, προκειμένου να βρουν χρήσιμες ιδέες και ευκαιρίες για την καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης και του εξτρεμισμού.
Αντίκτυπος του δεύτερου σταδίου: Ανταλλαγή Νέων στα Μέγαρα, Ελλάδα (16-23 Οκτωβρίου 2021)
• Παροχή ευκαιριών για ανταλλαγή καλών πρακτικών για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού και της ριζοσπαστικοποίησης
• Συγκέντρωσε ιδέες, μάθηση, εμπνεύσεις και εμπειρίες συμμετεχόντων από τις τοπικές τους κοινότητες και τις μετέφρασε σε συγκεκριμένες ιδέες έργων
• Εξόπλισε τους συμμετέχοντες με γνώσεις και δεξιότητες στον τομέα της διαχείρισης έργων, προκειμένου να μπορέσουν να αναπτύξουν ποιοτικά έργα για τη νεολαία.
• Προώθησε το πρόγραμμα Erasmus+ και εξήγησε πώς θα μπορούσαν να συμμετάσχουν οι νέοι σε αυτό.
• Αναπτύχθηκαν συγκεκριμένα έργα που θα εφαρμοστούν στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+
• Μεταφορά γνώσεων και δεξιοτήτων μέσω της ανάπτυξης και δημοσίευσης του φυλλαδίου “Youth Fighting Radicalization and Extremism”
Η Ανταλλαγή Νέων βασίστηκε σε μεθόδους και αρχές μη τυπικής μάθησης, διαπολιτισμικό διάλογο και επικοινωνία με ομαδικές συζητήσεις, διαδραστικές παρουσιάσεις, εργαστήρια επικεφαλής των συμμετεχόντων, ομαδική εργασία κ.λπ. Το πιστοποιητικό Youthpass χρησιμοποιήθηκε σε όλη τη διάρκεια του σχεδίου, για να βοηθήσει τους νέους να στοχάζονται τακτικά στα προσωπικά τους μαθησιακά ταξίδια προκειμένου να αποκτούν μεγαλύτερη επίγνωση της δικής τους μάθησης. Η μεθοδολογία του έργου ενθάρρυνε την ενεργό συμμετοχή και την αίσθηση πρωτοβουλίας και εμπλοκής των εκπαιδευομένων. Δημιούργησε έναν χώρο μάθησης με καλύτερη αυτογνωσία και επίγνωση των αναγκών και των στόχων των ομάδων νέων με τις οποίες εργάζονται για να ενισχύσουν τα αποτελέσματα της μαθησιακής διαδικασίας και να γεννήσουν σχέδια υψηλής ποιότητας με επικεφαλής τους συμμετέχοντες στο μέλλον.