Τίτλος σχεδίου: Prop@genda
Όνομα φορέα: United Societies of Balkans
Το σχέδιο “Prop@genda” εντάσσεται στη Βασική Δράση 1 του προγράμματος Erasmus+ / Youth και αφορά στις ανταλλαγές νέων. Είναι γεγονός πως το σύγχρονο και υπέρτατο όπλο στις μέρες μας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η προπαγάνδα η οποία χρησιμοποιείται πλέον ευρέως, διαμορφώνοντας την κοινή γνώμη και κατευθύνοντας την προς όποια πλευρά θελήσει. Οι μέθοδοι της ποικίλλουν, και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν γίνονται εύκολα αντιληπτές.
Ποιοι συμμετείχαν
Οι συμμετέχοντες ήταν 35, ηλικίας 18-25, από Ιταλία, Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Κροατία και Σουηδία, οι οποίοι ήταν συνειδητοποιημένοι σχετικά με τις πρακτικές που χρησιμοποιούνται συχνά από τα social media.
Περιεχόμενο και στόχοι σχεδίου
Η θεματική και οι ανάγκες που καλύφθηκαν σε αυτό το σχέδιο εντοπίστηκαν στην προσπάθεια ελέγχου της προπαγανδιστικής λειτουργίας των social media, ως μέσο διοχέτευσης πολιτικής ρητορικής, συνήθως από λαϊκίστικές παρατάξεις και συνεπώς αντιτίθενται στην ταυτότητα του Ευρωπαίου πολίτη. Επιπρόσθετα, δόθηκε έμφαση στην αποκωδικοποίηση του ορού fake news και πώς οι ψευδείς ειδήσεις έχουν τη προπαγάνδας δύναμη να μετατοπίσουν ένα εκλογικό αποτέλεσμα από την μια στιγμή στην άλλη, επηρεάζοντας και διαμορφώνοντας την κοινή γνώμη. Ο χώρος διεξαγωγής του Project προτάθηκε να είναι η πόλη της Αρναίας στην Χαλκιδική , ως μία πόλη νέων με έντονη πολιτιστική ζωή και εκδηλώσεις.
Οι στόχοι του σχεδίου ήταν οι παρακάτω:
- Η ανάπτυξη του διαπολιτισμικού διαλόγου μεταξύ ατόμων από χώρες που υπάρχει εμφανές το πρόβλημα της προπαγανδιστικής πολιτικής στα social media (Ιταλία, Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Κροατία και Σουηδία)
- Η διάρρηξη των προκαταλήψεων και των στερεοτύπων που σχετίζονται με την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών κοινωνιών και δύναται να επηρεάσουν τους νέους στην καθημερινότητά τους.
- Η επαφή των ατόμων με τις μεθόδους μη τυπικής μάθησης και των δυνατοτήτων που παρέχει για την αντιμετώπιση παντός τύπου κοινωνικών προβλημάτων.
- Η περαιτέρω ανάπτυξη και διάδοση του προγράμματος Erasmus+ μέσω της συνειδητοποίησης των ευρέων θεματικών που καλύπτει και της επαφής όλο και περισσότερων νέων μεταξύ τους.
- Η δημιουργία δικτύου μεταξύ των εταίρων και των συμμετεχόντων/ συμμετεχουσών για την ανάπτυξη παρόμοιων σχεδίων και τη συνεχή κατάρτιση τους, κάτι το οποίο καθίσταται αναγκαίο όταν μιλάμε για social media.
Αντίκτυπος σχεδίου
Αρχικά, να σημειωθεί πως οι συμμετέχοντες εργάστηκαν και απέκτησαν χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τον ορισμό και την ιστορία της προπαγάνδας, ενώ ακόμα δόθηκε μεγάλη σημασία στο πως από εδώ και πέρα θα μπορούν να αντιληφθούν πιο αισθητά τις διάφορες μορφές που μπορεί να πάρει μια προπαγανδιστική πολιτική. Επομένως, γίνεται αντιληπτό ότι υπήρξε ένας μεγάλος αντίκτυπος όσον αφορά στην προσωπική ανάπτυξη των συμμετεχόντων μέσω ομαδικών συζητήσεων. Δόθηκε στους νέους η δυνατότητα να χαρτογραφήσουν τις προκλήσεις και τις ανάγκες τους ως οργανώσεις νέων, να ανταλλάξουν απόψεις και να προβληματιστούν σχετικά με τις πρακτικές που έμμεσα χρησιμοποιούνται από την προπαγανδιστική πολιτική και να αναζητήσουν τρόπους επίλυσης του προβλήματος.
Επιπρόσθετα, οι νέοι είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν μέσα από μια σειρά δράσεων, οι οποίες έγιναν μέσα σε ένα τοπικό επίπεδο και στο πλαίσιο μιας πολυπολιτισμικής κοινής προσπάθειας. Το γεγονός αυτό, τους προϊδέασε και τους έκανε να συνειδητοποιήσουν ότι είναι ικανοί μέσα από την συλλογική προσπάθεια να πετύχουν εξαιρετικά αποτελέσματα και να πιστέψουν στον εαυτό τους και στις ικανότητές τους.
Όσον αφορά στους αρχηγούς των ομάδων, μέσα από αυτή τη διαδικασία είχαν και αυτοί πολλά οφέλη καθώς διεύρυναν τις εμπειρίες τους και τις δεξιότητες τους σχετικά με το πώς να διαχειρίζονται ένα σύνολο ανθρώπων υπό συνθήκες πίεσης, δουλεύοντας ταυτόχρονα πάνω στο κομμάτι του leadership,το οποίο δύναται να αποτελέσει ένα απαραίτητο εφόδιο για τους ίδιους στο μέλλον.
Τέλος, πολλαπλά οφέλη είχαν και οι οργανισμοί, οι οποίοι κατάφεραν να διεθνοποιήσουν το έργο τους, να ενισχύσουν τις ικανότητές τους, να οργανώσουν και να συμμετάσχουν σε διεθνείς δραστηριότητες για την επίτευξη ενός κοινού σκοπού, έτσι ώστε να συνδράμει ο κάθε οργανισμός τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο.