Για πέμπτη συνεχή χρονιά πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι Ημέρες Erasmus. Παρά την έξαρση της COVID-19 διοργανώθηκαν συνολικά πάνω από 5.665 δραστηριότητες, ξεπερνώντας σε αριθμό κάθε άλλη χρονιά. Στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στον τομέα της Νεολαίας υλοποιήθηκαν επτά εκδηλώσεις κάποιες δια ζώσης και άλλες διαδικτυακά.

Ας δούμε πιο συγκεκριμένα τι συνέβη στη χώρα μας.

1. Το Σάββατο 16 Οκτωβρίου, η Ομάδα για τα Δικαιώματα των Παιδιών (CRT) του YouSmile παρουσίασε την αποστολή και τον αντίκτυπό της με μια ζωντανή μετάδοση στο Facebook. Τα μέλη συνεργάστηκαν, για να συνοψίσουν και να παρουσιάσουν τις θέσεις τους σχετικά με τα δικαιώματα των παιδιών και τη συμμετοχή τους στη δημόσια σφαίρα και κάλεσαν για συνέντευξη δύο μέλη του CRT.

2. Ο φορέας ΙΑΣΙΣ διοργάνωσε την εκδήλωση με τίτλο “Unlock the Future” που υλοποιήθηκε δια ζώσης στα κεντρικά γραφεία του φορέα, με την παρουσία του Δικτύου του οργανισμού και των ενδιαφερόμενων. Στην εκδήλωση υπήρχαν διαφορετικές διαδραστικές θεματικές αίθουσες, η καθεμία αντιπροσώπευε διαφορετικούς τομείς και ομάδες-στόχους, καλές πρακτικές και εργαλεία, που δημιουργούνται και υλοποιούνται μέσω των σχεδίων του προγράμματος Erasmus+ που υλοποιεί ο φορέας, με βάση τους ακόλουθους πυλώνες:

 

3. Οι εθελοντές του φορέα Youth Waves 4 Europe και η ομάδα νέων του κέντρου συμμετείχαν στην εκδήλωση #ErasmusDays που διοργανώθηκε στις 14.10.21 στον χώρο τους. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παίξανε ένα παιχνίδι Kahoot σχετικά με το πρόγραμμα Erasmus+, συζητώντας τα οφέλη του Προγράμματος για τους νέους. Στον νικητή απονεμήθηκε έπαθλο. Επίσης, παρακολούθησαν ένα βίντεο από το πρόσφατο έργο τους με τίτλο”Cultural Heritage for Youth” και ένα βίντεο της θεατρικής παράστασης «Περιπλανώμενος Οδυσσέας». Η παραπάνω δραστηριότητα μεταδόθηκε ζωντανά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

4. Ο φορέας Arcadia Youth στο πλαίσιο υλοποίησης της ανταλλαγής νέων Erasmus+ / Youth με τίτλο «Dancing to theRythms of Europes’ Youth Dance VS covid-19» συγκέντρωσε όλους τους συμμετέχοντες και χόρεψαν μαζί στο λιμάνι του Λουτρακίου στην Κόρινθο. Το μήνυμα που δόθηκε ήταν «Όλοι διαφορετικοί-όλοι ίσοι». Ήταν μια υπέροχη δράση που όλοι οι συμμετέχοντες απόλαυσαν.

5. Στο πλαίσιο των Erasmus Days 2021, η ομάδα νέων Youthtopia, υλοποίησε μια διαδικτυακή εκδήλωση στο facebook. Σε αυτήν έλαβαν μέρος μερικοί από τους συμμετέχοντες των προγραμμάτων Erasmus+, που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 2021, σε συνεργασία με την ομάδα μας. Τα παιδιά μίλησαν για τις εμπειρίες που βίωσαν εκεί, σε χώρες όπως η Ολλανδία, η Ρουμανία και η Τσεχία, και μας μετέφεραν το γενικότερο κλίμα ενότητας, αλληλεγγύης και γόνιμου διαλόγου που διαπνέει τα προγράμματα αυτά. Επιπλέον, αναλύθηκαν οι δυνατότητες που προσφέρονται στους νέους μέσω των προγραμμάτων Erasmus+, λύθηκαν απορίες που προέκυψαν και ενθαρρύνθηκαν κι άλλοι νέοι να τολμήσουν να αιτηθούν και να συμμετάσχουν σε αυτές τις εμπειρίες ζωής. Τέλος, έπαιξαν ένα διαδραστικό παιχνίδι ερωτήσεων μαζί με όλο το κοινό που τους παρακολουθούσε εκείνη τη στιγμή!

6. Η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή με το STEADY Project γιόρτασε τις #Erasmusdays με ένα βίντεο-μαρτυρία που πρόβαλε τον αντίκτυπο του σχεδίου. Παρουσιάστηκαν πιλοτικές δράσεις από 9 εταίρους σε 8 διαφορετικές χώρες, για να βοηθήσουν στην άντληση έμπνευσης και να παρακινήσουν για δράση σχετικά με τα παρακάτω:

 

7. Ο φορέας InterMediaKT διοργάνωσε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, με σκοπό να προσεγγίσει εύκολα το κοινό-στόχο του: νέους ανθρώπους πρόθυμους να γνωρίσουν άλλες χώρες και πολιτισμούς. Επιπλέον, η ομάδα -στόχος συμμετείχε και εγκάρσια, καθώς η ομάδα της InterMediaKT είχε ανοιχτή πρόσκληση για νέους εθελοντές και υποδέχθηκε ξανά πρόσωπο με πρόσωπο τους ντόπιους εθελοντές. Η συνεργασία αυτή έφερε πολλά αποτελέσματα, καθώς η προβολή της εκδήλωσης δεν ήταν μόνο διαδικτυακή (μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δελτίο τύπου, ΜΜΕ) αλλά και δια ζώσης καθώς οι εθελοντές μοίρασαν τις αφίσες της εκδήλωσης σε καφετέριες, πλατείες, πανεπιστήμια. Επιπλέον, βοήθησαν την ομάδα βγάζοντας φωτογραφίες και εμπλέκοντας κόσμο. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι εθελοντές μας της AIESEC υλοποίησαν τις δικές τους ιδέες, όπως μια κλήρωση με εμπνευσμένα αποσπάσματα για την κινητικότητα, ένα παιχνίδι περιστροφής, για να μάθουν περισσότερα για τα 4 βασικά θέματα του Erasmus 2021 και ένα πλαίσιο για selfie. Οι εργαζόμενοι της InterMediaKT συντόνισαν την εκδήλωση, στήριξαν τους εθελοντές και προώθησαν την εκδήλωση στο Πανεπιστημιακό Ραδιόφωνο.

Μετάβαση στο περιεχόμενο