Αλλάζω στάση ζωής, σκέφτομαι αλλιώς.

Σ’ έναν πολύ όμορφο χώρο στο χωριό Πασανόφ, μεταξύ Βαρσοβίας και Κρακοβίας, στην Πολωνία, φιλοξενηθήκαμε για 8 μέρες, 25 συμμετέχοντες από 7 ευρωπαϊκές χώρες για να παρακολουθήσουμε το πρόγραμμα ” ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ, ΑΠΛΑ ΚΑΝΤΟ”. Ήταν ένα πρόγραμμα με ψυχολογικές-κοινωνιολογικές προεκτάσεις για να γίνει κατανοητό από όλους μας ότι εμείς είμαστε υπεύθυνοι για τις επιλογές μας.

Μέρος της εκπαίδευσης ήταν ΟΙ ΑΞΙΕΣ, οι αντιλήψεις μας δηλαδή για το τι είναι σωστό ή λάθος, τι είναι σημαντικό ή ασήμαντο στη ζωή μας, έχει ή δεν έχει αξία για μας και προσδιορίζουν την κατάλληλη ή ακατάλληλη συμπεριφορά και τις επιλογές μας. Δυστυχώς όμως, όταν οι άνθρωποι κάνουν τις επιλογές τους λόγω περιορισμένης αυτογνωσίας και λόγω λανθασμένων προτύπων που τους κληροδότησαν και κάνουν επιλογές που μόνο σκοπό έχουν να τους κρατήσουν σε ένα κουτί- πλαίσιο σκέψης και δράσης.

Η επιμόρφωση περιλάμβανε αναφορές στη μέθοδο Σίλβα, στην επικοινωνία γιατί μόνο με σωστή επικοινωνιακή μεθοδολογία (η οποία διδάσκεται και δεν είναι έμφυτο χάρισμα) μπορούμε να κινητοποιήσουμε κάποιον, αν του πούμε ή κάνουμε πράγματα που ΔΕΝ αφορούν εμάς… Παράλληλα, έγινε εκτενής αναφορά στη σχέση μεταξύ της επιτυχίας και του χρήματος και στις αιτίες διαμόρφωσης της αντίληψης για την επιτυχία μέσα από το χρήμα και την υλική ευμάρεια.

Το πιο εντυπωσιακό μέρος της επιμόρφωσης ήταν το πρακτικό. Όλοι οι συμμετέχοντες κατάφεραν να σπάσουν ένα ξύλινο βέλος τοξοβολίας με το μαλακό μέρος του τράχηλου στο λαιμό τους, όλοι κατάφεραν να πατήσουν σε μια εστία με σπασμένα γυαλιά χωρίς ίχνος βλάβης, όλοι κατάφεραν να πέσουν με την πλάτη σε μια γέφυρα από τα χέρια των άλλων συμμετεχόντων και το πιο εντυπωσιακό, όλοι περπατήσαμε πάνω σε αναμμένα κάρβουνα (κάτι που θυμίζει τα αναστενάρια στην Αγία Ελένη στις Σέρρες), χωρίς να καούμε στο πέλμα (και περπατήσαμε όλοι και δεύτερη φορά για να το εμπεδώσουμε γιατί δεν το πιστεύαμε ακόμα…). Έτσι και έμπρακτα, έγινε από όλους κατανοητό και ξεκάθαρο ότι όλα είναι μέσα στο μυαλό μας, φόβοι, ανησυχίες, άγχη και ενδοιασμοί.

Όλοι κατανόησαν ότι είμαστε πάντα ελεύθεροι να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας, να διαλέξουμε ένα διαφορετικό μέλλον ή ένα διαφορετικό παρελθόν αν βάλουμε την καρδιά, το νου και την ψυχή μας ακόμα και στην πιο μικρή μας καθημερινή ενέργεια. Αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας και τελικά ευτυχίας.

Χρήστος Tσανασίδης
Elix/ Ελιξ- Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας


10622820_915021691874538_8618463709400179328_n


Μετάβαση στο περιεχόμενο