SPLUS II
ΚΑ1 Κινητικότητα των youth workers, Erasmus+/ Youth
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: INTERALIA

 

Το σχέδιο SPLUS II αποτελεί τη συνέχεια της κατάρτισης SPORT PLUS: LOOKING UP NEW GOALS η οποία διοργανώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus + για τον τομέα της Νεολαίας από την οργάνωση Proposito Inadiavel στο Μαρβάο της Πορτογαλίας με τη συμμετοχή της ελληνικής οργάνωσης InterAlia. Στόχος του σχεδίου ήταν η προώθηση των σπορ σαν εκπαιδευτικό εργαλείο για την κοινωνική ένταξη, η ανάπτυξη της γνώσης σχετικά με μεθόδους μη-τυπικής μάθησης στο χώρο της νεολαίας και των σπορ και η εξοικείωση με το πρόγραμμα Erasmus+ και με άλλες ευκαιρίες ενδυνάμωσης της συνεργασίας μεταξύ Ευρωπαϊκών φορέων και οργανώσεων.

Το SPLUS II σχεδιάστηκε με σκοπό να παρέχει στους συμμετέχοντες δεξιότητες και γνώσεις σχετικά με νέους τρόπους χρήσης των σπορ σαν εκπαιδευτικό εργαλείο για την προαγωγή της κοινωνικής ένταξης. Το έργο ευαισθητοποίησε τους συμμετέχοντες σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο χώρο των σπορ στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus + και με αυτόν τον τρόπο τους εξόπλισε με τις απαραίτητες ικανότητες για την ανάπτυξη έργων σχετικά με τη νεολαία και τις αθλητικές δραστηριότητες. Η κατάρτιση προώθησε τις συμπράξεις και τη δικτύωση στο χώρο της νεολαίας και του αθλητισμού μέσω της εμπλοκής των συμμετεχόντων και των οργανώσεων που εκπροσωπούσαν στην υλοποίηση του έργου.

Σε αρμονία με το κεντρικό θέμα της κατάρτισης, οι μέθοδοι εργασίας προώθησαν την ενεργό συμμετοχή και μάθηση των συμμετεχόντων. Το έργο βασίστηκε στην εμπειρική μάθηση (learning by doing), με την έννοια ότι οι συμμετέχοντες έμαθαν για τα σπορ μέσω της διερεύνησης και της εμπειρίας και όχι μέσω της παθητικής λήψης πληροφοριών. Οι επιμέρους δραστηριότητες που αποσκοπούσαν στην ενημέρωση ενσωματώθηκαν στο πρόγραμμα και πραγματοποιήθηκαν με διαδραστικό τρόπο. Πιο αναλυτικά, οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν ήταν η εμπειρική μάθηση, η συνεργατική μάθησης, η μάθηση από τον άλλο και η συμμετοχική μάθηση. Τα κύρια εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν ήταν: brainstorming, δράσεις χτισίματος ομάδας και energizer, διαδραστικές και δημιουργικές παρουσιάσεις, παιχνίδια ρόλων, Open Space Technology και άλλες.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν περισσότεροι από 30 εργαζόμενοι στο χώρο της νεολαίας, διαχειριστές έργων για νέους και ηγέτες νεολαίας, με ενδιαφέρον για το θέμα των σπορ από τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Εσθονία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, την Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο συνέπραξαν στην υλοποίηση του SPLUS II.

Κατά τη διάρκεια του σχεδίου, η ομάδα επισκέφθηκε τα κεντρικά γραφεία μία τοπικής κοινωνικής πρωτοβουλίας στο χώρο του αθλητισμού, μία συνομοσπονδία 10 δήμων που διοργανώνει τους αγώνες της περιοχής “North Alentejo” σε ετήσια βάση. Εκεί, αντάλλαξαν απόψεις και έμαθαν σχετικά με τις ομάδες-στόχο των αγώνων και της οργάνωσης. Με στόχο κυρίως τους ηλικιωμένους και τα άτομα με αναπηρία, οι αγώνες αυτοί αποτελούν μία αξιοσημείωτη δράση που αξιοποιεί τα σπορ σαν εργαλείο για την κοινωνική ένταξη στις τοπικές κοινότητες.

Η οπτική των συμμετεχόντων

Το Σάββατο 7 Μαρτίου η ελληνική ομάδα συγκεντρώθηκε στο Ελ. Βενιζέλος για την πρώτη συνάντηση των συμμετεχόντων. Είχαμε πολύ ώρα κατά τη διάρκεια των πτήσεων για να συζητήσουμε τις προσδοκίες και τις ιδέες αλλά επίσης και τις επιφυλάξεις μας. Ήταν η πρώτη κατάρτιση στην οποία συμμετείχαμε κι έτσι δε γνωρίζαμε τι ακριβώς να περιμένουμε. Τη στιγμή όμως που φτάσαμε στη Λισσαβώνα και αρχίσαμε να γνωρίζουμε τους άλλους συμμετέχοντες όλες μας οι επιφυλάξεις απομακρύνθηκαν.

Μετά από ένα μακρύ ταξίδι τελικά φτάσαμε στο μαγευτικό Μαρβάο. Μία καινούρια ομάδα δημιουργήθηκε: 28 συμμετέχοντες, 2 εκπαιδευτές και ένας συντονιστής, όλοι μας με κοινούς στόχους να μοιραστούμε, να συζητήσουμε, να μάθουμε και να διασκεδάσουμε.

Το θέμα ήταν «τα σπορ σα μέσο κοινωνικής ένταξης». Κατά τη διάρκεια των 7 έντονων ημερών και υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτών μας καταφέραμε να συζητήσουμε και να αναλύσουμε κάθε όψη του ζητήματος μέσα από καθημερινά workshop και δραστηριότητες σε εξωτερικό χώρο. Οι μέρες μας στο Μαρβάο μπορούν να περιγραφούν μόνο ως μοναδική εμπειρία ζωής. Όχι μόνο κάναμε καινούριους φίλους και περάσαμε εξαιρετικά αλλά παράλληλα καταφέραμε να μάθουμε σχετικά με την τωρινή κατάσταση στην κάθε χώρα αναφορικά με το θέμα της κατάρτισης, να ανταλλάξουμε εμπειρίες και να μοιραστούμε ενδιαφέροντες απόψεις και γεγονότα σχετικά με τις κουλτούρες των άλλων μέσω των διαπολιτισμικών βραδιών.

Τέλος, θα θέλαμε να μοιραστούμε λίγες σκέψεις σχετικά με την εμπειρία του καθενός από μας.

Ελένη: Ήταν η πρώτη μου εμπειρία σε μία κατάρτιση και ήταν οπωσδήποτε συναρπαστική. Γνώρισα καταπληκτικούς ανθρώπους που μου έδωσαν νέες ιδέες και με βοήθησαν να δω τα πράγματα από διαφορετική οπτική. Το γεγονός που με εξέπληξε περισσότερο ήταν ότι σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα καταφέραμε όλοι να δεθούμε και να γίνουμε τόσο καλοί φίλοι. Νομίζω ότι οι σχεδιασμένες δραστηριότητες συνέβαλαν στο δέσιμο της ομάδας καθώς έπρεπε να συνεργαστούμε και να διαδράσουμε με τους συμμετέχοντες όλων των ομάδων. Δε θα ξεχάσω ποτέ τις μέρες που πέρασα στο Μαρβάο με όλους σας. Ευχαριστώ για τη μοναδική εμπειρία!

Παρασκευή: Ένα μικρό παραμυθένιο χωριό στην ανατολική Πορτογαλία. Ένα κάστρο του 13ουαιώνα. Εικόνες που λες κι είναι βγαλμένες από την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων. 9 χώρες, 28 συμμετέχοντες, μία οικογένεια. 7 ημέρες δραστηριοτήτων, 7 μέρες ομαδικής δουλειάς, 7 μέρες διασκέδασης. Αλτίνο, Μπόικα, Κάρλα: Μοναδικοί άνθρωποι. Φανταστικές ιδέες, εξαιρετική δουλειά, μοναδική εμπειρία. Σας ευχαριστώ για όλα!

Χρήστος: Πώς μπορώ να περιγράψω την εμπειρία μου με λίγες μόνο λέξεις; Δε θα μπορούσα να φανταστώ ποτέ των εαυτό μου να έρχεται τόσο κοντά με τόσο πολλά άτομα απ’όλη την Ευρώπη. Τι θα ήθελα να μοιραστώ και να ευχηθώ: Θέλω να επισκεφθώ την χώρα του καθενός και να τους ξανασυναντήσω. Πολλοί θεωρούν ότι αυτού του είδους η φιλία δε θα κρατήσει, αλλά θα είμαι εδώ για να τους αποδείξω ότι έχουν άδικο. Ευχαριστώ θερμά όλους και ιδίως τον Αλτίνο, τη Μπόικα και την Κάρλα.

Θόδωρής: 28 διαφορετικά άτομα δημιούργησαν μία οικογένεια στο ονειρικό κάστρο στην Πορτογαλία. Έζησαν μαζί για 7 μέρες και μοιράστηκαν γνώση, αστεία κι εμπειρίες. Ήταν μια μοναδική εμπειρία για όλους. Ευχαριστώ ειδικά τον Αλτίνο, την Μπόικα και την Κάρλα για την ευκαιρία που έδωσαν σε όλους μας. Ομαδική δουλειά, χαμόγελο και θετική ενέργεια ήταν τα βασικά μας χαρακτηριστικά που έκαναν το έργο επιτυχία.

Εταίροι:

Μετάβαση στο περιεχόμενο