EVS, Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία και Μη Τυπική Μάθηση
Δράση 2 Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία, Youth in Action
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΝΕΩΝ

Η Κοινωνική Ανάπτυξη Νέων (ΚΑΝΕ) φιλοξένησε 4 νέους από την Ιορδανία, την Ισπανία και τη Γερμανία οι οποίοι υλοποίησαν προγράμματα εθελοντικής υπηρεσίας από 8 έως 10 μήνες από τον Αύγουστο του 2013 στην Καλαμάτα. Οι εθελοντές συμμετείχαν σε κοινωνικο/πολιτιστικές δράσεις, οι οποίες ήταν σχεδιασμένες ώστε μέσω της μη τυπικής μάθησης, να συμβάλουν στην ανάπτυξη δεξιοτήτων που θα στηρίξουν την επαγγελματική και προσωπική τους ανάπτυξη. Στόχος του προγράμματος ήταν η αύξηση του ενδιαφέροντος των νέων από την Καλαμάτα για την ΕΕΥ και η πιο ενεργή συμμετοχή τους στα πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα της πόλης. Οι εθελοντές, πριν φτάσουν στην Καλαμάτα, είχαν λάβει πληροφορίες σχετικά με τα διαδικαστικά του EVS, την πόλη της Καλαμάτας και λεπτομέρειες για το πρόγραμμα και τις δραστηριότητές στις οποίες θα εμπλέκονταν.

Ο κύριος ρόλος των εθελοντών ήταν η προώθηση του εθελοντισμού και της ενεργού συμμετοχής στους νέους της Καλαμάτας μέσα από την υποστήριξη των δραστηριοτήτων του Κέντρου Νέων Καλαμάτας και άλλων φορέων της πόλης, τη συνεργασία με ντόπιους εθελοντές, την επικοινωνία με νέους της περιοχής, αλλά και την υλοποίηση των δικών τους ιδεών και δραστηριοτήτων. Οι εθελοντές EVS είχαν στα καθήκοντα τους την υλοποίηση διάφορων εργαστηρίων, πχ ανταλλαγής γλωσσικών δεξιοτήτων, εργαστήριο ιστορίας και πολιτισμού, τη στελέχωση του γραφείου πληροφόρησης για τους νέους της περιοχής, και ενημερώσεις φοιτητών (EVS Café) και επισκέψεις σε σχολεία. Επίσης, συμμετείχαν σε δραστηριότητες που είχαν να κάνουν με τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας μέσω των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, όπως αποστολή nerwsletters και διαχείριση blog. Επιπλέον, οι εθελοντές συμμετείχαν σε διάφορες δραστηριότητες του Κέντρου Ημέρας για παιδιά με αυτισμό, της Θεραπευτικής Ιππασίας, του κέντρου ΚΕΚΥΚΑμέΑ – αφορά σε παιδιά και ενήλικες με αναπηρίες.

Κατά τη διάρκεια της ΕΕΥ, οι εθελοντές έρχονταν σε καθημερινη επαφή με τους μέντορες τους, έλαβαν μαθήματα Ελληνικής γλώσσας, παρακολούθησαν και συμμετείχαν σε διαπολιτισμικες δράσεις, εκπαιδεύτηκαν στην οργάνωση εκδηλώσεων και δράσεων και στη διαχείριση δράσεων μικρού μεγέθους.Κατά τη διάρκεια του προγράμματός τους, οι εθελοντές ανέπτυξαν τη δημιουργικοτητά τους και έμαθαν πώς να δουλεύουν ως μέλος μιας ομάδας, συνειδητοποίησαν την αξία της ομαδικότητας για την επίτευξη στόχων, απέκτησαν εμπειρία σε τεχνικές και μεθόδους μη-τυπικής μάθησης, και συνειδητοποίησαν τη σημασία της ιδέας της δια βίου μάθησης. Επιπλέον, έμαθαν να χρησιμοποιούν τις εμπειρίες και τις δεξιότητές τους για την ανάπτυξη δικών τους εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

Τέλος, μέσα από την καθημερινή τριβή με την τοπική κοινωνία και πραγματικότητα συνέβαλαν στη διαπολιτισμικότητα των δράσεών τους, αλλά και για τους ίδιους υπήρξε μια ευκαιρία να απορροφήσουν τα θετικά στοιχεία του ελληνικού πολιτισμού.

Μετάβαση στο περιεχόμενο