KNOWLEDGE vol. 1
Συντονιστής: Κοινωνική Ανάπτυξη Νέων – K.A.NE., Ελλάδα
Εταίροι:
Δραστηριότητα A1:
Associação Mais Cidadania (Πορτογαλία)
KEY – Innovation in Culture Education and Youth (Κύπρος)
CEMEA del Mezzogiorno (Ιταλία)
Δραστηριότητα A2:
Association for Democratic Prosperity – Zid (Μαυροβούνιο)
Δραστηριότητα A3:
The Nordic centre of Heritage Learning and Creativity (Σουηδία)
Σύντομη Περιγραφή:
Η ιδέα για το σχέδιο αυτό πηγάζει από την αναγνώριση της ανάγκης για καλύτερη δικτύωση και ανάπτυξη των δεξιοτήτων των ατόμων που απασχολούνται στον τομέα της νεολαίας, καθώς και για τη βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρουν οι δομές νεολαίας, κυρίως σε ό,τι αφορά στη στήριξη των νέων με λιγότερες ευκαιρίες για την ανάπτυξη ικανοτήτων και δεξιοτήτων τόσο σε προσωπικό, όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο.
Θέλοντας να έχουμε μια πιο σφαιρική και ολοκληρωμένη προσέγγιση στο θέμα, συμπεριλάβαμε στο σχέδιο αυτό 3 κύριες δραστηριότητες.
Α1: Δραστηριότητα μακράς διάρκειας εθελοντισμού νέων στην οποία συμμετέχουν 4 φορείς από την Ελλάδα (συντονιστής φορέας και φορέας υποδοχής), την Ιταλία, την Κύπρο και την Πορτογαλία(φορείς αποστολής) και 3 εθελοντές από την Πορτογαλία, την Κύπρο και την Ιταλία, οι οποίοι βρέθηκαν στην Καλαμάτα, Ελλάδα για ένα πρόγραμμα 9 μηνών.
Οι εθελοντές υποστήριξαν τις δραστηριότητες του Κέντρου Νέων Καλαμάτας, ενώ συνεργαστήκαν και με φορείς και άλλους οργανισμούς της Κοινωνίας των Πολιτών στην Καλαμάτα, όπως ο Δήμος Καλαμάτας και το αγρόκτημα φυσικής καλλιέργειας ΦΟΙΦΑ, στηρίζοντας τις δραστηριότητές τους και προωθώντας τον εθελοντισμό και την ενεργή συμμετοχή, καθώς και τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ ενεργών φορέων και πολιτών για την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας. Δύο από τους συμμετέχοντες στη δραστηριότητα ήταν νέοι με λιγότερες ευκαιρίες (1 που αντιμετώπιζε οικονομικές δυσκολίες και μακροχρόνια ανεργία και 1 που αντιμετώπιζε κοινωνικές δυσκολίες και περιθωριοποίηση λόγω προβλημάτων κατάχρησης ουσιών που είχε στο παρελθόν).
Α2: Δραστηριότητα κατάρτισης και δικτύωσης ατόμων στο φορέα της νεολαίας και συγκεκριμένα μιας δραστηριότητας job-shadowing που ενέπλεξε έναν φορέα από το Μαυροβούνιο (αποστολή) και έναν φορέα από την Ελλάδα (συντονιστής και φορέας υποδοχής) καθώς και μία youth worker, μέλος του οργανισμού αποστολής από το Μαυροβούνιο. Η δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα, από 19/01/2015 έως 09/02/2015.
Α3: Δραστηριότητα κατάρτισης και δικτύωσης ατόμων στο φορέα της νεολαίας και συγκεκριμένα μιας δραστηριότητας job-shadowing που ενέπλεξε έναν φορέα από Σουηδία (υποδοχή) και έναν φορέα από την Ελλάδα (συντονιστής και φορέας αποστολής), και ένα μέλος και εθελοντή του οργανισμού αποστολής με εμπειρία στην εργασία με νέους με λιγότερες ευκαιρίες και στην εκπαίδευση με τη χρήση μεθόδων μη-τυπικής μάθησης. Η δραστηριότητα υλοποιήθηκε στην πόλη Ostersund της Σουηδίας, από 05/06/2015 έως 26/06/2015.
Οι μέθοδοι και τα εργαλεία μη-τυπικής μάθησης έπαιξαν πρωταρχικό ρόλο στη διεξαγωγή και των τριών δραστηριοτήτων του σχεδίου, χρησιμοποιώντας ένα καλά δομημένο πρόγραμμα εργασιών με στόχο την κάλυψη των αναγκών και των προσδοκιών των συμμετεχόντων, την ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων τους τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο, και τη διευκόλυνση της ανταλλαγής ιδεών, εμπειριών και καλών πρακτικών.
Το σχέδιο είχε βαθύ αντίκτυπο στους συμμετέχοντες, καθώς τους βοήθησε στο να αναπτύξουν δεξιότητες και ικανότητες σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο, καθώς και στους οργανισμούς που συμμετείχαν, συνεισφέροντας στην ανάπτυξη των ικανοτήτων τους και του επαγγελματισμού τους, κυρίως σε ό,τι αφορά στην εργασία με νέους και με εθελοντές, ενώ ισχυροποίησε και τη συνεργασία μεταξύ τους.
Επιπλέον, το σχέδιο ανέδειξε και προώθησε τη σημασία της μη-τυπικής μάθησης και των δεξιοτήτων και ικανοτήτων που αποκτούνται μέσα από αυτή, ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με την υποστήριξη νέων με λιγότερες ευκαιρίες στο να ενισχύσουν τη θέση τους στην αγορά εργασίας. Τέλος, το σχέδιο προώθησε τη σημασία του youth work και της δημιουργίας κοινωνικό-μορφωτικών δραστηριοτήτων για νέους.
Κάποιοι από τους τρόπους με τους οποίους μοιραστήκαμε, και εμείς και οι συμμετέχοντες, τα αποτελέσματα του σχεδίου είναι:
Το e-book, Kalamata Through EVS eyes:
https://issuu.com/kane.kalamata/docs/klmt_through_evs_eyes
Οι EVS café εκδηλώσεις για την προώθηση της Ευρωπαϊκής Εθελοντικής Υπηρεσίας:
https://www.facebook.com/events/837870779636625/
https://www.facebook.com/events/1727460994140176/
Η οργάνωση 2 τοπικών σεμιναρίων για τον εθελοντισμό :
http://www.ngokane.org/index.php/el/localprojectsgr/item/44-invep2
Βίντεο φτιαγμένο από τους εθελοντές για τα Χριστούγεννα στην Καλαμάτα:
https://www.youtube.com/watch?v=rWQfzBY5wq0
Το LinK newsletter:
https://issuu.com/kane.kalamata/docs/link_68/1?e=3960530/31387374
Άρθρο του συμμετέχοντα στη δραστηριότητα Α3, για την εμπειρία του στη Σουηδία: